Filmregi – yrke och utbildning

Att få jobba som filmregissör är den ultimata drömmen för många som har ett intresse för film och kultur. Stora filmproduktioner har enorm genomslagskraft och om man vill uttrycka sig, jobba

En storfilm kräver stora arbetsinsatser

med stor budget och nå ut väldigt många människor är det helt enkelt ett toppenyrke. Kända regissörer hör till det absoluta toppskiktet inom nöjesindustrin och utövar makt över den populärkultur som är en viktig del av många människors liv. I den här texten kommer vi att titta lite närmre på vad yrkesrollen innebär rent konkret och hur man kan gå till väga om man vill satsa på att bli filmregissör. Det är kanske inte den lättaste drömmen att uppnå men det går att jobba med film och regi på flera olika nivåer.

Vad gör egentligen en filmregissör? Svaret på frågan bestäms till stor del av vad det är för typ av produktion som det hela handlar om. Är det en riktigt liten produktion får regissören räkna med att utföra många olika sysslor på egen hand. Ofta är det regissören som skriver manus, klipper ihop filmen, producerar och marknadsför den. Arbetet med att ge regi till skådespelare är således bara en mindre del av arbetet även om det kanske är den biten som har starkast dragningskraft på många. När vi pratar om filmer med rejält tilltagen budget fungerar regissören (tillsammans med bland annat producenten) mer som en kreativ spindel i nätet och en slags chef som har helhetsansvaret för filmens kvalitet. Ett råd till en regissör är att våga ta hjälp att placera personal vid en filminspelning. Att bemanna olika positioner med rätt personer kräver erfarenhet, det gäller särskilt regissörer som är unga i yrket och ännu inte utvecklat ett stort kontaktnät. En bra regissör måste känna sina egna styrkor och svagheter och utforma sin roll utifrån dessa. För vissa regissörer är det självklart att engagera sig i sådant som ljussättning och musik. Andra överlåter det helt åt proffs.

Det är få förunnat att jobba med stora långfilmer

Regissörsyrket kräver en bred kunskapspalett

Det finns egentligen inga gränser för hur bra det kan gå för en filmregissör. vissa regissörer går till historien för sina mästerliga insatser och det är verkligen fråga om ett härligt yrke som bereder utmaningar och där den färdiga produkten kan bli något att vara stolt över resten av livet. Det görs dock inte särskilt många långfilmer i Sverige och utbildade regissörer får aldrig göra en egen film av den storleken att den visas på biografer. Det finns massor av utbildningar i filmregi. Många ges på folkhögskolenivå eller som yrkeshögskoleutbildning. Det är dock bara en regiutbildning som verkligen öppnar möjligheter till jobb med regi på lite högre nivå och det är Dramatiska institutets regiutbildning. De tar bara in en handfull elever och kursen är extremt svår att komma in på. En annan ingång till yrket kan vara att bli riktigt bra inom något av de delmoment som ingår i rollen. Det kan handla om personregi, manusförfattande eller kameraarbete. Å andra sidan… är man så pass bred i sina kunskaper att man göra en hel film på låg budget som blir riktigt lyckad kan man börja därifrån och sedan söka finansiering för större och större projekt. Många filmregissörer hamnar i reklamens värld. Där finns det arbetstillfällen!