Webbserier

En webbserie är en tv-serie som har producerats enbart för att sändas på webben. Avsnittens längd och produktionens kvalitet kan variera stort, från mer eller mindre hemgjorda ”serier” som läggs upp på Youtube till serier av högre produktionsvärde (som också de ofta läggs upp på Youtube). Youtube är dock inte den enda webbsidan där man kan titta på webbserier – film- och seriegiganten Netflix har sedan flera år tillbaka producerat egna serier som sänds via deras egen streamingtjänst. Många av dessa serier har samma budget (eller större) som tv-serier som produceras för traditionella tv-kanaler. Några exempel på serier som har stått ut från mängden är House of Cards, Arrested Development och Hemlock Grove, som alla har fått nomineringar vid Primetime Emmy-galan 2013.The_Guild_cast

Ett tydligt tecken på att internetmedia i alla dess former, inklusive webbserier, börjar ta över från traditionella media allt mer, är att skaparna bakom flera populära webbserier har lyckats bygga ett helt företag av sin serie, och kan leva på det de skapar på internet. Ett typexempel på en modern internetentreprenör är Felicia Day, som är skaparen bakom webbserien The Guild. The Guild producerades i hela sex säsonger, och har tusentals fans över hela världen. Den sjätte säsongen producerades av produktionsbolaget tillika Youtube-kanalen Geek & Sundry, som Day själv har grundat. Om du själv vill bli lika framgångsrik som Felicia Day, och producera din egen webbserie, kan det till en början behövas en rejäl ekonomisk buffert, för att kunna täcka alla produktionskostnader innan pengar har börjat strömma in. Därför kan det vara bra att ha ett annat jobb vid sidan om produktionen, till att börja med. Om man är frilansare är ett bra alternativ att sälja sin faktura till företag som Fakturino. Då får man nämligen pengarna direkt, och kan investera dem i produktionen.

En stor fördel med webbserier, jämfört med traditionella tv-serier, är just att i princip vem som helst har möjlighet att skapa en. Eftersom distributionskanalen, det vill säga internet, är mer eller mindre gratis och når publik över hela världen, kan man med relativt små medel (betydligt mindre än om man skulle producera en serie som tar sig förbi tv-kanalernas kvalitetskontroll) skapa en serie som når intresserade och uppskattande tittare. Detta ger en bredd och kreativitet i utbudet av serier, som annars inte hade funnits.