Att samhället idag mer eller mindre styrs via nätbaserade system är ingen nyhet. I Sverige är vi flitiga med att använda webben till våra vardagliga bestyr. Vi betalar räkningar online, handlar på webbshoppar och kommunicerar via nätet. Men finns det tillräckligt med jobb inom webbrelaterade yrken i framtiden för nutidens studenter?
Sociala medier
Inom företagsvärlden har nya former av marknadsföring blivit nödvändiga för att möta det ökade användandet av sociala medier. Det är numer via de sociala medierna kunderna hittas och därmed riktas reklam och marknadsföring till den här typen av kanaler. Bakom de olika sociala plattformarna står en stor grupp av utvecklare och producenter.
Sociala medier är ett fenomen under ständig utveckling och om bara några år kommer exempelvis Instagram och Facebook inte vara det vi ser idag. Det medför i sin tur krav på nya yrkeskompetenser, vilket öppnar upp för dagens ungdomar att satsa på yrken inom oupptäckta områden. Idag finns stora chanser att komma in på webbrelaterade utbildningar via högskoleprovet. Ett tips är att läsa mer om vad ett högskoleprov innebär och hur man kan nå sin drömutbildning. Produktionen på webben kommer garanterat bli än mer viktig inom alla branscher – det handlar alltså inte längre om enbart film- och videoproduktion i sin traditionella mening.
Streaming på nätet
Den senaste tiden har streaming blivit ett allmänt känt begrepp inom den digitala världen. Det är främst sport, musik och film som streamas via internet som nätverk. När det gäller sport brukar bland annat streaming i realtid erbjudas där användaren ser exempelvis en match live via sin internetuppkoppling. Inom musik är streaming den främsta musikkällan vi använder oss av.
Streamat material kommer definitivt att bli allt mer vanligt även i framtiden och det kan till och med kallas för den nya typen av webbproduktion. Tekniken bakom fenomenet utvecklas hela tiden och för att kunna serva marknadens nya behov gäller det även att kompetent personal utbildas inom området.
Symbios av flera kanaler
Trenden visar att produktion på webben idag präglas av en slags symbios av flera olika nätbaserade kanaler. Det handlar om att skapa levande material på flera plattformar samtidigt, där ett primärt budskap alltid spelar den centrala rollen. Ett bra exempel är den norska ungdomsserien Skam som premiärvisades i Norge 2015. Serien är webbaserad och har kunnat ses via streaming direkt på nätet. I Sverige är det på SVT Play seriens säsonger har funnits tillgängliga. Intressant med Skam är att producenterna tänkte utanför de fasta ramarna och lät de fiktiva ungdomarna i serien även vara synliga på sociala medier som Instagram. Tittare kunde med andra ord se serien på nätet och samtidigt följa huvudpersonernas uppdateringar på sociala medier. Tämligen revolutionerande och ett bevis för att webbproduktion idag innebär en symbios av flera kanaler och plattformar.