Världens dyraste filmer

Spelar filmproduktionens budget roll för hur bra en film kommer att bli eller inte? Blair Witch Project från 1999 var en skräckfilm med en låg budget som slog alla förväntningar och blev en

Filmer för miljardbelopp.

klassiker. Filmen omsatte hela 10 000 gånger filmens produktionskostnad och är fortfarande en av de mest framgångsrika filmerna någonsin. Men när det kommer till riktigt dyra filmproduktioner så är det andra klassiker som står sig starkt än idag. Cleopatra från 1963 med Elizabeth Taylor och Richard Burton kostade hela 353 miljoner dollar (justerat till inflationsvärdet). Mycket av denna kostnad gick åt till att bygga så realistiska fornegyptiska scener som möjligt. Kostnaden var så stor att det gjorde nästan filmbolaget bankrutt. Idag har det dock blivit en kultklassiker.

Faktum är dock att det inte är den absolut dyraste filmproduktionen i historien. Det var en film som först närmare 40 år senare som skulle slå det rekordet: “Pirates of the Caribbean: Vid världens ände”. Det var den tredje filmen i Pirates of the Caribbean-kronologin och hade vid denna tidpunkt år 2007 ett riktigt uppbåd av media och fans som upphaussade filmen. Eftersom filmen därefter drog in 960 miljoner dollar runtom i världen kan man lugnt säga att det var en väl spenderad filmbudget. Den sista filmen i denna serie hade en mycket lägre filmbudget och drog inte in lika mycket som den tredje. Dock behövde de nog inte hjälp med fakturaköp för att snabbt få pengar till sin filmproduktion kan vi tänka oss. Johnny Depp fick 55,5 miljoner dollar för sin ikoniska roll som piraten – en lön som Disney motiverade med beslutet att utan honom skulle filmen vara “död och begraven”. Vi kan förstås hålla med om detta eftersom hans rollinsats i filmen saknar motstycke bland piratfilmer i vår samtid. Det är också den högst betalda rollen för Johnny Depp.

Rekorddyr uppföljare på gång

Avatar kommer ha fyra uppföljare.

Snart är det dags för uppföljaren till den extremt framgångsrika filmen Avatar som hade premiär år 2009. Det är till dags datum den mest framgångsrika filmen någonsin när det kommer till intäkter. Trots att det har gått så många år sen den senast visades så är det hela fyra (!) filmer i produktion som ska släppas. Avatar får rekorddyra uppföljare med bland annat stort fokus på datoranimation. Avatar 2 kommer att få biopremiär den 18 december år 2020 – alltså elva år från att föregångaren hade sin premiär. Ett ovanligt långt uppehåll som har fått många att spekulera i om Avatar verkligen kommer att leva upp till sin hype. Med den enorma budget som planeras för de fyra efterföljande filmerna tror filmbolaget att uppföljarna har alla möjligheter att bli en minst lika stor succé. Datum för alla uppföljares biopremiärer är redan utsatta och den sista, femte uppföljaren, kommer att få biopremiär den 19 december 2025. Dock har regissören, James Cameron, meddelat att om film nummer två och tre inte blir den succé de hoppats på så kommer de att skrota de resterande filmerna.