Brittiska TV-serier och filmer

Finns det något bättre än ett riktigt klassiskt brittiskt kostymdrama? Britterna är kända för deras fantastiska serier som utspelar sig i historiska miljöer, men de har även mycket annat att erbjuda. Den engelska humorn påminner mycket om den svenska så det är inte konstigt att klassiker som Pang i bygget, Monty Python och Benny Hill blev riktiga klassiker i Sverige. Från de brittiska öarna kommer även riktigt bra filmer. Trainspotting och Snatch är två exempel på filmer som både gjorde succé och blev stilbildande. Sedan får vi inte heller glömma “fantasy-genren” med Harry Potter och Game of Thrones i spetsen.

Herrskap och tjänstefolk

England kryllar av slott och ruiner vilket ger fantastiska filminspelningsmiljöer så det är inte konstigt att de bästa kostymdraman kommer därifrån. Den engelska författaren Jane Austens böcker har filmatiserats flera gånger, både som långfilmer och tv-serier, och kanske är det just hennes berättelser som är själva sinnebilden av ett engelskt historiskt epos. Ett annat kostymdrama som tagit världen med storm är Downton Abbey. I denna serie får vi följa både adel och tjänstefolk. Förutom en spännande intrig bjuds tittarna självklart på vackra miljöer, underbara kläder och engelsk humor och moral. Serien har blivit så populär att Downton Abbey blir film för att stilla efterfrågan från fansen. Nästa år beräknas inspelningarna att börja men det är inte säkert att det kommer att vara samma skådespelaren i rollistan som i serien.

Engelska romantiska komedier

Det är något visst med de engelska romantiska komedierna. Kanske är det de engelska husen och de söta dialekterna som visas i rutan som är orsaken, för London är svenskarnas favoritstad att spendera en weekend i. Det är dessutom många som packar ner sitt pick och pack och tar hjälp av flyttfirma.nu för att bosätta sig i London permanent. Love Actually, Notting Hill och Bridget Jones dagbok är alla romantiska komedier som blivit klassiker. Gemensamt för alla är att de utspelar sig i den engelska huvudstaden och romantiken bokstavligen flödar. De engelska hjältarna i filmerna är ofta lite blyga och så långt i från de amerikanska actionhjältarna det går att komma. En person som förekommer i många engelska romantiska komedier är Hugh Grant, en populär skådespelare med glimten i ögat.