Något av det hetaste inom webbproduktion för tillfället måste vara att producera film för webben. Oavsett om det är en privat videoblogg på Youtube eller en snygg informationsfilm för hemsidan så har mängden film på nätet fullkomligt exploderat de senaste åren. Detta innebär att allt fler webb- och reklambyråer också väljer att starta egna filmstudior som komplement till övrig verksamhet och för att slippa köpa in tjänsten från andra bolag.
De flesta filmer som finns på webben idag, i alla fall så länge man talar om seriösa aktörer och håller sig undan från den del som levererar erotiskt material, är korta informationsfilmer från företag av allehanda slag. De flesta verkar ha tagit till sig parollen ”en bild säger mer än tusen ord”. Eller i det här fallet, en film. En välgjord informationsfilm kan vara guld värd för företaget och spridd på nätet kan den nå en långt större publik än vad någon webbsida någonsin gjort. En riktigt bra filmproducent kommer att hjälpa dig genom hela processen från idé till färdig film.
Vad är det då som gör en bra informationsfilm? Det finns förstås en del att tänka på.
-
Ha en plan. Vad för sorts film är det du ska göra? Är det en reklamfilm för någon produkt eller en informationsfilm om företaget eller föreningen?
-
Gör det enkelt. En informationsfilm bör aldrig vara mer än två minuter lång. En allt för lång film får publiken att tappa intresset.
-
Lägg upp filmen på Youtube och dela den sedan på sociala medier.
-
Glöm inte bort att mäta hur populär filmen varit. De flesta webbsajter erbjuder statistik på webtrafik gällande din film. Här har du möjlighet att utvärdera satsningen. Vilka har tittat på filmen? Har du nått målgruppen? Om inte, vad kan det bero på? Behöver du ändra någonting till nästa gång?
För den som verkligen vill satsa seriöst så finns nu en treårig utbildning i filmproduktion i Danmark. Problemet för den intresserade är att det inte finns möjlighet till CSN-stöd under de första sex månaderna av utbildningen och det är först därefter som den studerande är beviljad en lärlingslön motsvarande studielån och studiebidrag.