Statisten – en viktig roll

När man tittar på film är det givetvis handlingen och huvudrollsinnehavarna som står i fokus, men tänk er en film som inte skulle ha statister över huvud taget? Filmen skulle nog bli platt som en pannkaka och det vore väldigt svårt som tittare att leva sig in i den. Statisterna utgör hela stämningen, bakgrunden och situationen. De bygger upp bilden av epoken, stämningen och platsen och de har verkligen en viktig roll i hela filmen. Stora pampiga krigsscener skulle nog falla platt om det inte fanns hundratals statister som spelar soldater ute på fältet, eller de dimmiga gatorna i London i filmer som Sherlock Holmes skulle nog verka väldigt öde om de inte fylldes av statister som är ute och promenerar i natten. James Bond skulle hitta skurkarna med detsamma om han inte hade folksamlingar att springa igenom, och Titanic skulle ha tomma livbåtar så alla hade fått plats – med råge.

Tekniska lösningar minskar behovet

I takt med att tekniken går framåt så har behovet av statister minskat, i alla fall till antalet. I filmer som Gladiator kunde man omöjligen fylla en hel arena med statister, så man kopierade en mindre mängd med hjälp av datorgrafik. Man använder sig mer och mer av denna typ av teknik samt verklighetstrogna animationer när det kommer till att skapa rätt typ av bakgrund till filmer som kräver stora folksamlingar. Givetvis ersätter inte tekniken statister helt. Nyligen lade man ut en annons där man sökte statister till filmen om Astrid Lindgren, med väldigt specifika krav på utseende. Det är viktigt att statisterna passar in i tidsepoken, så det funkar inte att ha statister som till exempel har stora tatueringar, har använt massor av brun utan sol eller har ansiktet fullt av piercingar när man ska gestalta ett mindre samhälle i Småland på 20- och 30 talet. Därmed kan annonserna ibland lista upp väldigt specifika krav på framförallt utseende, och statisterna som söker rollerna måste passa inom den ramen som har satts.

En rolig extrainkomst

Har du tid över, och har drömt om att vara med i en stor filmproduktion? Då kanske en statistroll kan vara något att titta närmare på! på Netjobs går det hitta roller som statist i reklamfilmer eller större produktioner, och man kan även se vilken typ av statist som eftersöks. Det finns till och med de som enbart försörjer sig på att jobba som statist. Lönerna varierar utifrån rollen och kan ligga på allt mellan ett par hundralappar till 20-30 000 per roll. I vissa fall krävs att man reser utomlands för inspelning, och då kan man behöva bekosta resa, mat och logi själv. Läs igenom alla villkor och krav noggrant innan du söker, så att du verkligen har koll på allt som rollen kräver. Om du har ett “vanligt” jobb, se även till att du får ledigt i god tid, eller ansök om semester om rollen kräver en längre vistelse på annan ort.